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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
31/08/2022 |
Data da última atualização: |
22/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LIMA, M. E. C. de; FAZOLIN, M.; MAISFORTE, N. da S.; MONTEIRO, A. F. M. |
Afiliação: |
MARIA ÉRICA COSTA DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; MURILO FAZOLIN, CPAF-AC; NATÁLIA DA SILVA MAISFORTE, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ACRE; ANDRE FABIO MEDEIROS MONTEIRO, CPAF-AC. |
Título: |
Avaliação do grau de fitotoxicidade de emulsões de ricinoleato de sódio com o óleo essencial de Piper aduncum L. (Piperaceae), em plântulas de Phaseolus vulgaris L. (Fabaceae). |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 4., 2021, Rio Branco, AC. Atividades agropecuária e florestal para o desenvolvimento sustentável da Amazônia: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2022. Apresentação oral. |
Páginas: |
p. 95-102. |
Série: |
(Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 4). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Editores técnicos: Rodrigo Souza Santos; Fabiano Marçal Estanislau. |
Conteúdo: |
O óleo essencial de Piper aduncum L. (Oepa) é composto majoritariamente por dilapiol. No entanto, para utilização prática, o Oepa tem apresentado efeitos fitotóxicos quando aplicado nas brotações de plantas de laranja. O ricinoleato de sódio, um subproduto da mamona Ricinus communis L. (Euphorbiaceae) utilizado frequentemente como emulsificante para produtos domissanitários, tem sido avaliado em combinação com óleos vegetais para controle de pragas. Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito fitotóxico para plântulas de feijão cultivar Carioca da emulsão resultante da combinação do Oepa, em concentrações acima de 1% v v-1, com a concentração fisicamente estável de ricinoleato de sódio (RS). Foi determinado o grau de severidade das lesões foliares causadas pelas diferentes emulsões consideradas. Os experimentos foram conduzidos na Embrapa Acre e o delineamento estatístico foi inteiramente casualizado (DIC), com cinco tratamentos e quatro repetições. As aplicações foram realizadas nas horas mais quentes do dia (entre 11h e 13h) para maximizar a possibilidade de ocorrência de fitotoxicidade. Todas as combinações apresentaram grau de fitotoxicidade elevado, desde necrose generalizada, folhas com pontos necróticos e folhas com necrose seca dos tecidos, tornando-se murchas e quebradiças. |
Palavras-Chave: |
Aceites essentiales; Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Coadyuvantes de plaguicidas; Embrapa Acre; Emulsiones; Fitotoxicidad; Ricinoleato de sódio; Rio Branco (AC); Sodium Ricinoleate; Western Amazon. |
Thesagro: |
Emulsão; Fitotoxicidade; Inseticida de Origem Vegetal; Óleo Essencial; Pimenta de Macaco. |
Thesaurus Nal: |
Botanical insecticides; Emulsions; Essential oils; Pesticide adjuvants; Phytotoxicity; Piper aduncum. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145957/1/27349.pdf
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Marc: |
LEADER 03053nam a2200457 a 4500 001 2145957 005 2023-09-22 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLIMA, M. E. C. de 245 $aAvaliação do grau de fitotoxicidade de emulsões de ricinoleato de sódio com o óleo essencial de Piper aduncum L. (Piperaceae), em plântulas de Phaseolus vulgaris L. (Fabaceae).$h[electronic resource] 260 $aIn: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 4., 2021, Rio Branco, AC. Atividades agropecuária e florestal para o desenvolvimento sustentável da Amazônia: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2022. Apresentação oral.$c2022 300 $ap. 95-102. 490 $a(Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 4). 500 $aEditores técnicos: Rodrigo Souza Santos; Fabiano Marçal Estanislau. 520 $aO óleo essencial de Piper aduncum L. (Oepa) é composto majoritariamente por dilapiol. No entanto, para utilização prática, o Oepa tem apresentado efeitos fitotóxicos quando aplicado nas brotações de plantas de laranja. O ricinoleato de sódio, um subproduto da mamona Ricinus communis L. (Euphorbiaceae) utilizado frequentemente como emulsificante para produtos domissanitários, tem sido avaliado em combinação com óleos vegetais para controle de pragas. Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito fitotóxico para plântulas de feijão cultivar Carioca da emulsão resultante da combinação do Oepa, em concentrações acima de 1% v v-1, com a concentração fisicamente estável de ricinoleato de sódio (RS). Foi determinado o grau de severidade das lesões foliares causadas pelas diferentes emulsões consideradas. Os experimentos foram conduzidos na Embrapa Acre e o delineamento estatístico foi inteiramente casualizado (DIC), com cinco tratamentos e quatro repetições. As aplicações foram realizadas nas horas mais quentes do dia (entre 11h e 13h) para maximizar a possibilidade de ocorrência de fitotoxicidade. Todas as combinações apresentaram grau de fitotoxicidade elevado, desde necrose generalizada, folhas com pontos necróticos e folhas com necrose seca dos tecidos, tornando-se murchas e quebradiças. 650 $aBotanical insecticides 650 $aEmulsions 650 $aEssential oils 650 $aPesticide adjuvants 650 $aPhytotoxicity 650 $aPiper aduncum 650 $aEmulsão 650 $aFitotoxicidade 650 $aInseticida de Origem Vegetal 650 $aÓleo Essencial 650 $aPimenta de Macaco 653 $aAceites essentiales 653 $aAcre 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aCoadyuvantes de plaguicidas 653 $aEmbrapa Acre 653 $aEmulsiones 653 $aFitotoxicidad 653 $aRicinoleato de sódio 653 $aRio Branco (AC) 653 $aSodium Ricinoleate 653 $aWestern Amazon 700 1 $aFAZOLIN, M. 700 1 $aMAISFORTE, N. da S. 700 1 $aMONTEIRO, A. F. M.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Corte. Para informações adicionais entre em contato com cnpgc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
27/10/2023 |
Data da última atualização: |
31/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MORALES, D. DA S.; SILVA, D. O.; AYRES, D. R.; SANTANA JÚNIOR, M. L.; BIGNARDI, A. B.; VENTURA, R. V.; MENEZES, G. R. de O.; CARVALHEIRO, R.; PICCOLI, M. L.; ROSO, V. M.; PEREIRA, R. J. |
Afiliação: |
DÉBORA DA SILVA MORALES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDONÓPOLIS; DIOGO OSMAR SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDONÓPOLIS; DENISE ROCHA AYRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDONÓPOLIS; MÁRIO LUIZ SANTANA JUNIOR, INIVERSIDADE FEDERAL DE RONDONÓPOLIS; ANNAIZA BRAGA BIGNARDI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDONÓPOLIS; RICARDO VIEIRA VENTURA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; GILBERTO ROMEIRO DE OLIVEIRA MENEZE, CNPGC; ROBERTO CARVALHEIRO, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; MÁRIO LUIZ PICCOLI, GenSys Consultores Associados S/S; VANERLEI MOZAQUATRO ROSO, GenSys Consultores Associados S/S; RODRIGO JUNQUEIRA PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDONÓPOLIS. |
Título: |
Genetic associations between stayability to consecutive calvings and traits of economic interest in taurine and zebu breeds. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Animal Breeding and Genetics, v. 140, 2023. |
Páginas: |
13 p. |
ISSN: |
1439--0388 |
DOI: |
10.1111/jbg.12827 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Stayability (STAY) is a way to evaluate the productive longevity of females. Measuring the STAY at each cow calving allows earlier indicators of longevity to be obtained. Our objective with this study was to verify the association between STAY and consecutive calvings and traits potentially used as selection criteria in beef cattle, such as age at first calving (AFC), days to calving (DC), weaning weight (WW), and yearling weight (YW). Data from the Nelore, Angus/Brangus, and Hereford/Braford breeds were used. The estimation of variance components and subsequent prediction of breeding values were performed for all traits. The estimated breeding values (EBV) were used to analyse the association between STAY and the other traits. The Pearson's correlation estimated between the EBV for the intercept coefficient for STAY to consecutive calvings and those of AFC, DC, WW (direct and maternal effects), and YW was favourable and of low magnitude (<0.25) depending on the breed studied. The influence of the genetic merit of AFC on the chance of selection for STAY was favourable and relevant regardless of the intensity of selection and breed. DC and WW (maternal effect) traits were favourably influenced by the chance of selection for STAY, irrespective of breed. The WW (direct effect) did not affect the chance of selection for STAY for the Nelore and Hereford/Braford breeds and negatively influenced, but to a small extent, the Angus/Brangus breed. For YW, an increase in genetic merit affected the chances of selection for STAY, depending on the breed and selection intensity evaluated. The influence of the genetic merit for AFC, DC, and WW (maternal effect) on the chance of selection for STAY to consecutive calvings was favourable and relevant regardless of the selection intensity scenario evaluated. The WW (direct effect) did not influence the chance of selection for STAY. For the scenario with high selection intensity, the selection for YW favourably influenced the chance of selection for STAY in Angus/Brangus and Hereford/Braford breeds but not in Nelore. MenosStayability (STAY) is a way to evaluate the productive longevity of females. Measuring the STAY at each cow calving allows earlier indicators of longevity to be obtained. Our objective with this study was to verify the association between STAY and consecutive calvings and traits potentially used as selection criteria in beef cattle, such as age at first calving (AFC), days to calving (DC), weaning weight (WW), and yearling weight (YW). Data from the Nelore, Angus/Brangus, and Hereford/Braford breeds were used. The estimation of variance components and subsequent prediction of breeding values were performed for all traits. The estimated breeding values (EBV) were used to analyse the association between STAY and the other traits. The Pearson's correlation estimated between the EBV for the intercept coefficient for STAY to consecutive calvings and those of AFC, DC, WW (direct and maternal effects), and YW was favourable and of low magnitude (<0.25) depending on the breed studied. The influence of the genetic merit of AFC on the chance of selection for STAY was favourable and relevant regardless of the intensity of selection and breed. DC and WW (maternal effect) traits were favourably influenced by the chance of selection for STAY, irrespective of breed. The WW (direct effect) did not affect the chance of selection for STAY for the Nelore and Hereford/Braford breeds and negatively influenced, but to a small extent, the Angus/Brangus breed. For YW, an increase in genetic merit a... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Gado de Corte; Gado Hereford; Gado Nelore; Gado Zebu; Parto; Reprodução Animal; Touro. |
Thesaurus NAL: |
Animal breeding; Animal reproduction; Beef cattle; Calving; Genetic correlation; Quantitative genetics; Selection index; Taurine. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03363naa a2200457 a 4500 001 2157589 005 2023-10-31 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1439--0388 024 7 $a10.1111/jbg.12827$2DOI 100 1 $aMORALES, D. DA S. 245 $aGenetic associations between stayability to consecutive calvings and traits of economic interest in taurine and zebu breeds.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a13 p. 520 $aStayability (STAY) is a way to evaluate the productive longevity of females. Measuring the STAY at each cow calving allows earlier indicators of longevity to be obtained. Our objective with this study was to verify the association between STAY and consecutive calvings and traits potentially used as selection criteria in beef cattle, such as age at first calving (AFC), days to calving (DC), weaning weight (WW), and yearling weight (YW). Data from the Nelore, Angus/Brangus, and Hereford/Braford breeds were used. The estimation of variance components and subsequent prediction of breeding values were performed for all traits. The estimated breeding values (EBV) were used to analyse the association between STAY and the other traits. The Pearson's correlation estimated between the EBV for the intercept coefficient for STAY to consecutive calvings and those of AFC, DC, WW (direct and maternal effects), and YW was favourable and of low magnitude (<0.25) depending on the breed studied. The influence of the genetic merit of AFC on the chance of selection for STAY was favourable and relevant regardless of the intensity of selection and breed. DC and WW (maternal effect) traits were favourably influenced by the chance of selection for STAY, irrespective of breed. The WW (direct effect) did not affect the chance of selection for STAY for the Nelore and Hereford/Braford breeds and negatively influenced, but to a small extent, the Angus/Brangus breed. For YW, an increase in genetic merit affected the chances of selection for STAY, depending on the breed and selection intensity evaluated. The influence of the genetic merit for AFC, DC, and WW (maternal effect) on the chance of selection for STAY to consecutive calvings was favourable and relevant regardless of the selection intensity scenario evaluated. The WW (direct effect) did not influence the chance of selection for STAY. For the scenario with high selection intensity, the selection for YW favourably influenced the chance of selection for STAY in Angus/Brangus and Hereford/Braford breeds but not in Nelore. 650 $aAnimal breeding 650 $aAnimal reproduction 650 $aBeef cattle 650 $aCalving 650 $aGenetic correlation 650 $aQuantitative genetics 650 $aSelection index 650 $aTaurine 650 $aGado de Corte 650 $aGado Hereford 650 $aGado Nelore 650 $aGado Zebu 650 $aParto 650 $aReprodução Animal 650 $aTouro 700 1 $aSILVA, D. O. 700 1 $aAYRES, D. R. 700 1 $aSANTANA JÚNIOR, M. L. 700 1 $aBIGNARDI, A. B. 700 1 $aVENTURA, R. V. 700 1 $aMENEZES, G. R. de O. 700 1 $aCARVALHEIRO, R. 700 1 $aPICCOLI, M. L. 700 1 $aROSO, V. M. 700 1 $aPEREIRA, R. J. 773 $tJournal of Animal Breeding and Genetics$gv. 140, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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